Wij zijn elleboog

Hét jeugdcircus van Amsterdam!

Circus Elleboog bestaat al ruim 67 jaar en kent een mooie, bijzondere geschiedenis. Voor veel kinderen zijn we al die jaren een bijzonder ontmoetingsplek geweest, waar ruimte was om jezelf te zijn. Circus Elleboog was een thuis, een podium om je talenten te laten zien en samen te genieten!

Air Jordan XX9 High

De start van kindercircus Elleboog

Na de Tweede Wereldoorlog was er niet veel te beleven voor kinderen, en daarom hingen ze veel rond op straat. Ze wilden liever niet thuis zijn, want door alle ellende was het daar niet altijd gezellig. Kinderen gingen naar buiten om kattenkwaad uit te halen, wat vaak uitdraaide op vechtpartijtjes tussen kinderen uit de buurt.

De Amsterdamse Ied Last had als doel deze kinderen een toekomst en positieve tijdsbesteding te geven. In 1949 richtte ze kindercircus Elleboog op, met een knipoog naar het wereldberoemde circus Knie. Het werd een soort clubhuis voor kinderen uit de Amsterdamse Pijp. Tante Ied leerde er kinderen koorddansen, goochelen, eenwieleren of clown spelen. Bij Elleboog mocht én kon alles. Het werd een doorslaand succes en al snel werden duizenden kinderen lid van Circus Elleboog.

Tijden veranderen

Gelukkig veranderden de tijden en kregen kinderen weer een betere en veiligere omgeving om in op te groeien. Circus Elleboog kon zich steeds meer toeleggen op de pure beoefening van circus: een unieke bezigheid die motorische, creatieven en sociale ontwikkeling combineert. Dankzij de Gemeente Amsterdam, de Stadsdelen en vele fondsen kon Elleboog decennia lang prachtige circuslessen organiseren. In 2016 werd bekend gemaakt dat er veel zou veranderen aan de structurele subsidie-verlening, waarna wij een uitgebreide reorganisatie hebben uitgevoerd. Gelukkig kunnen we begin 2017 weer doen waar we ooit voor zijn opgericht: kinderen laten genieten en stralen op basis van circus!

Circus Ellebog in nieuwe vorm

2017 Wordt het jaar waarin we opnieuw zullen starten met het geven van circusles. Daarnaast zijn we in nauw overleg met de Gemeente Amsterdam bezig om twee belangrijke nieuwe plannen uit te gaan voeren. In de zomer willen we een prachtige talentenfestival organiseren, waarbij kinderen een weekend lang kunnen proberen, genieten en testen wat ze allemaal kunnen. Onder begeleiding van onze eigen topdocenten en afsluitend met een spectaculaire voorstelling. Daarnaast hopen wij een uniek digitaal platform te lanceren in 2018, waar kinderen online kennis kunnen maken en proeflessen kunnen volgen op allerlei creatieve gebieden. Hiermee proberen we hen op vernieuwende en passende wijze te bereiken en daardoor te verleiden om échte lessen te nemen bij Elleboog of partners van Elleboog.

Een nieuw begin voor Circus Elleboog

Samen met jou gaan we ervoor zorgen dat alle kinderen van Amsterdam in beweging komen. We nemen je mee in de prachtige wereld van circus. Met enthousiaste circusdocenten hebben we lespakketten samengesteld voor iedereen onder de achttien jaar. Je kunt samen met leeftijdsgenoten lessen volgen in ballopen, jongleren, eenwieleren, maar ook in body percussie, freerunnen en acrobatische dans.